Ucuz telefon kılıflarında büyük tehlike! Kapış kapış satıyor, zararını duyunca şok olacaksınız
Akıllı telefonlar için satın alınan ucuz kılıflar adeta tehlike saçıyor.Tsinghua Üniversitesi Yapı Ortamı Test Merkezi tarafından yapılan deneysel çalışma, büyük riski gözler önüne serdi.

Akıllı telefon satın alır almaz çoğu kişi bir telefoncudan veya e-ticaret platformlarından kılıf satın alıyor. Telefonları korumak için olmazsa olmaz bu eşya, milyonlarca kişide var.

Fakat telefonlar için satın alınan kılıflar da sağlıklı ve sağlıksız olarak ikiye ayrılıyor. Kullanılan malzeme kalitesi ne kadar düşükse, insanlar üzerinde riskleri de bir o kadar fazla. Nitekim Tsinghua Üniversitesi Yapı Ortamı Test Merkezi tarafından yapılan deneysel çalışma, büyük tehlikeyi bir kez daha gözler önüne serdi.

DERİ KILIFLARA DA DİKKAT
Örneğin, deri görünümlü bazı kılıflarda metreküp başına 0.25 miligrama kadar formaldehit (formalin) salınımı tespit edildi. Bu miktar, Çin’in ulusal iç mekân hava kalitesi standardının iki katından fazla. Öte yandan, ucuz plastik kılıflarda ise benzen salınımı sınır değerine dayanıyor.

Dünya Sağlık Örgütü’ne bağlı Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı (IARC) tarafından “Grup 1” kanserojen olarak sınıflandırılan Formaldehit, insan sağlığı için büyük bir tehdit.
Uzun süreli maruziyet; lösemi, geniz kanseri gibi ciddi hastalıklara yol açabiliyor.Üstelik bazı telefon kılıflarında bulunan “ftalat” grubu plastikleştiriciler de üreme sağlığını tehdit ediyor. Bu maddeler özellikle hamileler ve çocuklar için ciddi risk demek.

TEMAS VEYA SOLUNUM YOLUYLA VÜCUDA GİRİYOR
Kılıflardaki zehirli maddeler vücuda solunum yoluyla ya da deri temasıyla girebiliyor. Belirtileri arasında ise baş ağrısı, baş dönmesi gibi faktörler var. Bağışıklık sistemi zayıflığı ve uzun vadede kanser riskini artırma gibi sonuçlara yol açabildiği de aktarılanlara arasında.
Üstelik telefon kullanımı sırasında oluşan ısı, bu zararlı maddelerin daha hızlı salınmasına neden oluyor. Özellikle telefonun yorgan altında, kapalı ve havasız ortamlarda uzun süre kullanılması durumunda tehlike katlanıyor.

Ayrıca bazı ucuz kılıflarda ağır metal oranlarının, özellikle kurşun miktarının, güvenli sınırın bin katına kadar çıktığı tespit edildi. Bu da karaciğer ve böbrek sağlığını tehdit ediyor.

Uzmanlardan uyarı: Renkli ve kokulu kılıflardan uzak durun
Uzmanlar, özellikle çok parlak renkli, keskin kokulu ya da ele garip gelen kılıfların tercih edilmemesi gerektiği konusunda uyarıda bulundu. Peki hangi tür kılıflar tercih edilmeli? Uzmanlara göre bunun yerine güvenilir markalara ait, sertifikalı silikon veya gerçek deri kılıflar öneriliyor.
Ürün üzerinde ISCC (Uluslararası Sürdürülebilirlik ve Karbon Sertifikası) gibi çevre dostu sertifikalar aranması tavsiye ediliyor. “Çevre dostu” etiketi taşıyan ürünlerin gerçekten geri dönüştürülmüş malzeme içerip içermediği ya da biyolojik olarak çözünür olup olmadığını da araştırmakta fayda var.

Ayrıca, telefonun uzun süre dar ve kapalı alanlarda (örneğin yorgan altında) kullanılması önerilmiyor. Bu tür ortamlarda zararlı gazlar hızla birikip solunabilir hale geliyor.
KILIFIN TEMİZ TUTULMASINDA FAYDA VAR
Kılıf yüzeyinin düzenli olarak hafif nemli, yumuşak bir bezle silinmesi öneriliyor. Bu yöntem, yüzeyde biriken toz ve kirlerin temizlenmesine yardımcı olurken zararlı maddelerin birikmesini de azaltıyor. Ancak alkol ya da güçlü organik çözücülerle temizlikten kaçınılmalı. Bu maddeler, kılıfın yapısını bozarak daha fazla toksik madde salımına neden olabilir. Kılıfınızda renk değişimi, şekil bozulması veya çatlak gibi hasarlar fark ederseniz, bir an önce yenisiyle değiştirmenizde fayda var.